فهرست مطالب

معماری و فرهنگ - پیاپی 37 (پاییز 1388)

فصلنامه معماری و فرهنگ
پیاپی 37 (پاییز 1388)

  • 120 صفحه، بهای روی جلد: 55,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/11/10
  • تعداد عناوین: 24
|
  • یادداشت سردبیر / نمایشگاه معماری و رسانه
    صفحه 4
  • انقلاب صنعتی و شکل گیری نمایشگاه های جهانی
    امیر بانی مسعود صفحه 6
    انقلاب صنعتی پدیدهای کاملا اروپایی است که در دهه1760 در انگلستان و با کمی تاخیر در تمامی کشورهای جهان شکل گرفت. آنچه انقلاب صنعتی را در اروپا شاخص کرد، شکلگیری تکنولوژی و به تبع آن فراورده های صنعتی بود که پیکره شهرها را بهکل دگرگون کرد. انقلاب صنعتی با شکلگیری نمایشگاه هایجهانی، رابطهای تنگاتنگ دارد. این نمایشگاه ها در اصل، پیامد مستقیم تحولات تکنولوژی شکلگرفته در این عصر هستند. از بین نمایشگاه هایجهانی، نمایشگاه1851در لندن و 1889 در پاریس، بهخاطر استفاده از تکنولوژی پیشرفته و مصالح جدید، از تمامی نمایشگاه های قرون هجدهم و نوزدهم اروپا، شاخصتر و مهمترند.
    کلیدواژگان: انقلاب صنعتی، نمایشگاه جهانی، سازه، تحول تکنولوژی
  • نگاهی به پیشینه معماری نمایشگاه های جهانی (اکسپوها)
    مریم ارمغان صفحه 12
    نمایشگاه های جهانی، نه تنها در معرفی محصولات جدید ساخت بشر به جوامع و ملل مختلف پیشتاز بودهاند بلکه آرمان های معماران را نیز در کالبد خویش تحقق بخشیده اند. به کارگیری فناوری و حرکت همپای پیشرفت علوم، ویژگی بارز معماری این نمایشگاه هاست، در عین حال تصور فضایی در معماری تکامل داده شده است. این روند در قرن نوزدهم، با اکسپوی 1851 آغاز شد و در نمایشگاه پاریس 1889 به اوج خود رسید؛ ایده ها و بلندپروازی های این نمایشگاه ها، زمینهساز ظهور سبک پرقدرت معماری مدرن شد. پس از آن در قرن بیستم و بیست و یکم، نمایشگاه هایی با موضوعات و دغدغه های جهانی مطرح شدند و همچون آینه ای دیدگاه های ملت های مختلف جهان را انعکاس دادند. در این نوشتار بهطور خلاصه21 نمایشگاه انتخابی از سال 1851 تا 2008، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: نمایشگاه های جهانی، اکسپو، انقلاب صنعتی، معماری مدرن
  • مبانی طراحی فضاهای نمایشگاهی
    نادر روزرخ صفحه 20
    نمایشگاه های صنعتی و بعدها اکسپوها، در روند شتابان توسعه شکل گرفتند. اما این نمایشگاه ها در روند رو به رشد مراحل گوناگونی را پشت سر گذاشتند تا از میدانهای عرضه و فروش فراورده های صنعتی به جایگاهی برای ارائه تازهترین فناوری های بشر برای دستیابی به زندگی بهتر، تبدیل شوند. در جریان این تحولات، فرهنگ نمایشگاهی نیز شکل گرفت تا توانست به دغدغه های مشترک جامعه بشری پاسخ دهد، اکسپوی2010 شانگهای در چین، در همین راستا چشماندازی را پیش رو میگشاید که انسان معاصر فارغ از بحرانهای زیست محیطی، همخوانی بیشتری با قوانین طبیعت داشته باشد.
    کلیدواژگان: فضاهای نمایشگاه، تخصصی، عمومی، اکسپو
  • به کارگیری مبتکرانه غشاهای معماری در بناهای نمایشگاهی
    پروین قائم مقامی، امید رهایی صفحه 27
    مطالعه مصالح و نحوه استفاده از آنها در طول تاریخ، امکانات بالقوهای را عیان کرد و موجب توسعه و رشد صنعت ساختمان شد. علاوه بر این، کاوشها در زمینه مواد و مصالح معماری منجر به توسعه هایی نوین در زمینه روش های ساخت شد و در پی آن امکانات جدیدی برای آینده معماری معرفی شده اند. تا چند دهه قبل معماران تنها می توانستند تصوری از ایده های خلاقانه و بناهای شگفتانگیز خود داشته باشند، درحالی که امروزه بسیاری از تصورات جاهطلبانه معماران جنبه عملی به خود گرفته و قابل اجرا شده است. در این میان غشاهای معماری و سازه های چادری از جمله ابتکاراتی هستند که از گذشته های دور مورد استفاده بوده و امروزه نیز در عرصه صنعت ساختمان بسیار توسعه یافتهاند. این عناصر که از مواد انعطاف پذیر و بیشتر سبک ساخته میشوند، برای نوآوری های معمارانه امکاناتی بالقوه دارند. غشاهای معماری ویژگی هایی یافتهاند که به آنها اجازه میدهد تا در سیستمهای ساختمانی منفعل نیز بهکارگرفته شوند و برخلاف اکثر مصالح ساختمانی، بر اساس فرم و نوع طراحی و اجرا، صاحب شخصیت و ویژگی گردند.
    اکسپوها گونهای خاص از ساختمانها هستند که موقتی بودن، قابلیت تغییر و انعطاف پذیری ایده اولیه طراحی بسیاری از آنهاست. همچنین دهانه های عظیم از خصوصیات ساختمانی اکثر اکسپوها به شمار میآید. مقاله حاضر، درخصوص «بهکارگیری مبتکرانه غشاهای معماری» ایده های نوینی را ارائه میدهد و در پی آن است تا با بررسی گونه های ساخته شده، امکانات بالقوه آنها را مورد بررسی قرار داده و در نهایت به یک سری نتایج در خصوص کاربرد غشاهای معماری در ساختارهای آینده و به ویژه اکسپوها و نمایشگاه ها برسد.
    کلیدواژگان: غشاهای معماری، سیستمهای ساختمانی منفعل، سازه های چادری، مواد و مصالح معماری
  • اکسپوی 2010 شانگهای و پاویون چین
    ثمر اکبری ترجمه: ثمر اکبری صفحه 33
    از زمان پیدایش شهر، این واحد همزیستی گروه های مختلفی از مردم و فرهنگهای مختلف را در خود جای داده است. بنابراین ادغام فرهنگهای گوناگون، بخش ویژهای از یک شهر است. تجارت و مهاجرت باعث تصادم و ادغام فرهنگهای متعدد و نهایتا منجر به شکلگیری سبک منحصر به فرد هر شهر شده است. امروزه تمام کشورهای جهان به هویت و آرای فرهنگی توجه بیشتری دارند. در عصر جهانی شدن، گستردگی گونه های منطقهای یا جهانی باعث همگون شدن فرهنگهای شهری می شود و فرهنگ شهری مورد برخوردهای متعدد روبهرو شده است.
  • شهر متوازن (پاویوی آلمان)
    نرگس حسینی مروجی ترجمه: نرگس حسینی مروجی صفحه 35
    جمهوری فدرال آلمان در پاویون خود در شانگهای2010، تصویر ملتی چندوجهی را ارائه میدهد که مملو از فکر و ابتکار است؛ کشوری نوآور و آیندهنگر که در همین حال ارزش زیادی برای حفظ ریشه ها و میراث خود نیز قائل است. تنوع وتوازن به جای یکشکلی و یکنواختی، برای شهرهای آتی، حیاتیاند. تنوع و تباین موجود در شهرهای آلمان، امکان ظهور کیفیت خاصی از زندگی و شور و نشاط را فراهم میآورد. به همین دلیل، لزوم و اهمیت حفظ این تنوع، بدون صرفنظر از ابتکار و فناوری، اساس پیام پاویون این کشور در اکسپوی 2010، شانگهای قرارگرفته است.
  • هارمونی را احساس کن (پاویون اتریش)
    زهرا عباسی ترجمه: زهرا عباسی صفحه 39
    اتریش بهعنوان یکی از کشورهای شرکتکننده در اکسپوی شانگهای 2010، برای طراحی پاویون خود توجه ویژهای به نمایش رویدادهای فرهنگی، هنری، تاریخی و چشم اندازهای طبیعی این کشور داشته است. تاریخ غنی موسیقی اتریش در شکلگیری طرحهای ارائه شده برای پاویون و فضاهای متنوع آن تاثیر بهسزایی داشته به گونهای که طرح منتخب برای پاویون اتریش با عنوان «هارمونی را احساس کن» سعی در برقراری ارتباطی هنرمندانه، بین معماری و موسیقی دارد. برنامه های مرتبط با موسیقی، طیفی گسترده از موسیقی کلاسیک و سنتی تا معاصر را شامل می شود و تلاش میگردد تا تصویر زیبایی از موسیقی اتریش در ذهن بازدیدکنندگان باقی بماند. علاوه بر این اجرای زنده موسیقی در چند طبقه اصلی پاویون و چند حاشیه کوچکتر، برنامهریزی شده تا خاطرهای فراموش نشدنی را برای بازدیدکنندگان ایجاد کند. پاویون اتریش ویترینی است که سعی در نگهداری تعادل بین ساخت شهر و محیط طبیعی دارد. ایده های بدیع اتریش در زمینه طراحی شهری، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و حملونقل است و با مدیریت چالشها، راهحلهای هوشمندانه برای شهرهای آینده پیشنهاد میکند. در پاویون اتریش بازدیدکننده با عبور از کوه هایی پوشیده از برف، جنگلها، رودهای جاری و محیط شهری به سفر میرود. این سفر خیالی که به کمک تصاویر سه بعدی و فناوری دیجیتال ایجاد میشود، محیطی پویا و جذاب همراه با آرامش را برای بازدیدکنندگان خلق میکند.
  • افسانه سعادت پریان (پاویون دانمارک)
    اکبر برزگر مولان ترجمه: اکبر برزگر مولان صفحه 44
    پاویون دانمارک، در اکسپوی شانگهای2010، باعنوان «افسانه سعادت پریان»1 در معرض بازدید قرار میگیرد.
    انگاره اکسپو، تداوم استراتژی بین المللی دانمارک در باب شاخصه های آن کشور است که ارزشهایی نظیر: شفافیت و آزادی2، از مؤلفه های بارز آن هستند. به طور کلی در دانمارک باور بر این است که رشد و مصرفگرایی، با پایداری و حس مسئولیت اجتماعی رابطهای تنگاتنگ دارد.
  • گفتمان رقابتی در پاویون فرانسه
    سعید خاموش ترجمه: سعید خاموش صفحه 48
    فرانسه اکسپوی شانگهای را رویدادی شورانگیز و پر صلح و صفا میداند که آموزه های حفظ محیط زیست نیز در آن رعایت خواهد شد. فرانسه برای اکسپوی شانگهای50 میلیون یورو هزینه میکند که از این مبلغ 80% خرج ساخت این بنا خواهد شد. این پاویون فرصتی بینظیر برای تقویت وجهه فرانسه در چین به شمار میرود.
    پس از انتخاب طرح مربوطه به پاویون نیکولا سارکوزی، ریس جمهور فرانسه در بیانی های اعلام کرد که همه نیروهای خلاق و مالی، پشت این پروژه گرد خواهند آمد تا به آن جامه عمل بپوشانند. این پروژه که از لحاظ فرم و تکنیک، منحصر به فرد است، نمایانگر تلاش فرانسه در توسعه پایدار شهری در یکی از بزرگترین کلان شهرهای دنیا و نمونه بارزی از خودکفایی در زمینه انرژی و فناوری های بازیافتی خواهد بود.
    انتخاب پاویون فرانسه، نتیجه فرایند جدیدی است:«گفتمان رقابتی»
  • تعامل گرافیک و معماری در پاویون لهستان
    پردیس خیرخواه ترجمه: پردیس خیرخواه صفحه 52
    یکی از هنرهایی که ارتباط نزدیک با معماری دارد هنر گرافیک است که ضمن تشابهاتی که از لحاظ کاربردی با معماری دارد میتواند در ایجاد خلاقیت و شکلگیری ایده های نو به معماران کمک کند.
    حضور گرافیک را در دوره های مختلف در معماری ایران و جهان دیدهایم و نمونه های ساخته شده زیادی را میتوان در این حیطه مثال زد، اما این مشارکت در زمینه های مختلف ایجاد می شود و به شکلهای گوناگون جلوه میکند و حتی با نگاهی ریزبینتر بهجرات میتوان گفت کمتر طرح معماری ارزشمندی بدون دخالت گرافیک طراحی و ساخته شده است.
    یکی از بناهایی که با دخالت مستقیم گرافیک طراحی شده پاویون لهستان در اکسپوی 2010، شانگهای است. آنچه ساختمان پاویون لهستان را از ساختمانهای دیگر متمایز و به پروژهای برجسته و قابل اعتنا تبدیل میکند، استفاده ماهرانه از طراحی گرافیک، برای خلق یک اثر معماری بسیار جذاب و تاثیرگذار است. شکلگیری این ایده به دیدگاه معماران پروژه برمیگردد که معتقد بودند برای تجسم هنرهای سنتی کشورشان یک شخصیت گرافیکی قوی بسیارتاثیرگذار خواهد بود.
    هنرمندان گرافیست و معمار در چهارچوب طراحی محیطی همکاری نزدیک با هم دارند. همچنین گرافیک به عنوان یکی از علائم بصری در معماری مطرح است. چرا که در معماری ایده با خط و رسم گرافیکی مطرح می شود و خطی که از لحاظ گرافیکی جلوه نداشته باشد در معماری هم جایگاهی ندارد.
    کلیدواژگان: گرافیک، معماری، کاغذبری، زبان تصویری، اکسپو
  • پیوند پویان فن آوری و طبیعت (پاویون سوئیس)
    آنیسا مقصودی ترجمه: آنیسا مقصودی صفحه 58
  • شهر انسان (پاویون ایتالیا)
    سعید خاموش ترجمه: سعید خاموش صفحه 62
    طرح پاویون ملی ایتالیا برای نخستین بار در سیام ماه آوریل 2008 به نمایش گذاشته شد. از آنجا که میلان در پیشنهاد مناقصه برای برگزاری نمایشگاه بین المللی سال 2015 برنده شده است، نقش ایتالیا در نمایشگاه شانگهای، تنها به یک شرکتکننده محدود نمیشود، بلکه هر دو کشور چین و ایتالیا میزبان نمایشگاه های خواهرند و بخت زیادی برای سهیم شدن در تجربه های با ارزش دارند. طرح برگزیده از بین طرحهای 65 کاندیدا از کشورهای اتحادیه اروپا انتخاب شده است. این طرح، نشاندهنده هماهنگی موجود بین فرهنگها و منطقه های مختلف است. وقتی مردم در این پاویون قدم میزنند، گویی در شهری گام برمیدارند که کوچه های سبک شیکومن1 شانگهای را با میدانی ایتالیایی در هم آمیخته باشد.
    یکی دیگر از طرحهای تهیه شده برای پاویون ایتالیا، طرحی است از شرکت بیکواردو که رتبه سوم در میان طرحهای موجود در مسابقه را به خود اختصاص داد. طراحان در این طرح سعی کردهاند حجمی لایهلایه شده متشکل از مجموعهای از صفحات را به نمایش گذارند که به نوعی یک چینهشناسی معماری محسوب میشود. این طرح معماری از هر آنچه که بیان درستی از یک شهر ایتالیایی، شهر تاریخی لایهلایه شده بهدستبدهد الهام گرفته است و تفسیر دوبارهای است که به واسطه ویژگی های حجمی یاد شده، به توالی زمان و استعارهای از آموزش شهری ایتالیا اشاره دارد.
  • دیدگان نگران از آینده محیط زیست (پاویون بریتانیا)
    مریم قاسمی سیچانی ترجمه: مریم قاسمی سیچانی صفحه 66
    اکسپوی 2010 در شانگهای، محلی برای گفتوگوی جهانیان در مورد رایجترین چالشهایی که زمین با آن مواجه است خواهد بود. پاویون بریتانیا به وسعت 6000 مترمربع مساحتی برابر با مساحت یک زمین فوتبال در بهترین بخش کناره شرقی رودخانه هوانگپو قراردارد و یکی از بزرگترین پاویونهای اکسپو است. بریتانیا طرح جعبه نور1 را برای پاویون ملیاش در این اکسپو انتخاب کرده که حاصل رقابت میان طرح های بیش از 40 معمار برتر اروپاست. پاویون ایده ها2 که هیترویک3 استودیو آن را طراحی کرده در واقع یک دستگاه نمایش است. لرد جونز، وزیر تجارت و بازرگانی، این کشور گفته است:«انتظار میرود 70 میلیون بازدیدکننده در عرض 6 ماه از اکسپوی2010 بازدید کند. این یک فرصت بینظیر برای بریتانیا بهعنوان کانون ابداعات و انقلاب صنعتی و پایهگذار جریان اکسپوهای جهانی است. پاویونی که میزان قدرت معماری و طراحی بریتانیا را به نمایش میگذارد و در همین حال شانس ما در رقابت برای صنعت طراحی رو به رشد چین را که بهطور بالقوه بیش از 3 میلیارد پوند ارزش دارد، تقویت خواهد کرد. این کار بر پایه تعهدات انجام شده بریتانیا برای سرمایه گذاری و تجارت برای تقویت تصویر صنایع پیشتاز بریتانیا است، و یک فرصت طلایی برای رشد همکاری جهت رویارویی با چالش های جهانی از قبیل توسعه پایدار و تغییرات آب و هوا به شمار میرود. همچنین فرصتی برای یادگیری ایده هایی از کشورهای دیگر را برای ما فراهم میکند.
  • شهرهایی در قلب طبیعت (پاویون سوئد)
    یاسمین فتحی ترجمه: یاسمین فتحی صفحه 70
    سوئد درپاویون خود در اکسپوی2010 نشان میدهد چگونه روحیه نوآوری و خلاقیت کشورها مشکلات را حل میکند و استانداردهای زندگی را بهبود میبخشد. پاویون سوئد محل ملاقات پرتحرکی برای سوئدی ها و چینی ها دراکسپوی2010 است. این پاویون یک ساختمان موقت شامل نمایشگاه سوئد، بخشVIP و دیگر تسهیلات از جمله بخش اداری است. ساختمان با3000 مترمربع مساحت در بخشی حدودا به همان اندازه ساخته خواهد شد و در بخش کشورهای اروپایی و در کنار پاویون دیگر کشورهای اروپایی شمالی قرارمیگیرد.
    شرکت سرمایهگذاری سوئدی، پاویون سوئد در اکسپوی2010 را با شعار «شهر بهتر، زندگی بهتر» نمایش میدهد. این شرکت سه شاخص اصلی مشارکت سوئدی ها در اکسپو2010 را چنین عنوان میکند نوآوری، پایداری و ارتباطات. این نکات کلید ی در طراحی پاویون سوئد در نظر گرفته شده اند.
  • گردش در هزارتوی عصب (پاویون بلژیک)
    ماهان حقیقی ترجمه: ماهان حقیقی صفحه 73
    اکسپوی آینده در شهر شانگهای چین از اول می تا سی ویکم اکتبر2010 برگزار میشود.
    اکسپو در کنار رودخانه هوانگپو1، بین پلهای نانپو2 و لوپو3 قرار گرفته و موضوع آن «شهر بهتر، زندگی بهتر» است. این اکسپو با 220 شرکتکننده و70 میلیون بازدیدکننده، بزرگترین اکسپوی بین المللی است که تا به امروز برگزار شده است.. .
    شرکت کانیکس آرشیتکتز4 با همکاری شرکت جیوی ریلایز5 در مسابقه طراحی پاویون بلژیک در اکسپوی شانگهای برنده شدند.
    مهمترین چالش درطراحی پاویون بلژیک درک عمیق مفهوم نمایشگاه و ارزش واقعی آن برای چین بود. بنابراین باید با شناخت ویژگی های فرهنگی چین و پیچیدگی های شانگهای، این طرح بتواند مورد استقبال چینی ها نیز واقع شود.
    طرح پاویون باید انعکاس دهنده هویت بلژیک باشد. با توجه به حجم زیاد اطلاعات بصری در شانگهای، چالش دیگر ارائه تصویری کامل و چشمگیر از بلژیک بود.
  • جلوه های زنده با پیام جاودانگی (پاویون ژاپن)
    امیرحسین امینی ترجمه: امیرحسین امینی صفحه 77
    ژاپن در سایت اکسپو قطعهای به مساحت 6000m2 را به خود اختصاص داده است. پاویون ژاپن با 24m ارتفاع بزرگترین پاویون این کشور خواهد بود که تا به امروز برای اکسپو ساخته شده است و در عین حال یکی از بزرگترین پاویونها در اکسپوی2010 است.3ژاپن برای به دست آوردن زندگی راحتتر و اطمینان بیشتر در آینده، توجه خاصی به نقش فناوری بوم شناختی پیشرفته دارد.
    پاویون ژاپن، به منظور انطباق با این تعبیر که چگونه فناوری می تواند زندگی ما را بهتر کند، به 3 فضای اکسپو که اختصاص به گذشته، حال و آینده دارد تقسیم خواهد شد.
    شکل نیمه مدور پاویون بهترین کارایی را برای استفاده از منابع طبیعی با استفاده از جمع کننده های انرژی خورشیدی(باتری های خورشیدی) و نیز پوسته دو جداره دارد که در عین حال میتواند نور خورشید را فیلتر نیز نکند. بازدیدکنندگان، عناصر چینی را که شامل شخصیتها و سبک های سنتی معماری چینی خواهد بود در این پاویون تجربه خواهند کرد. تاریخچه فرستادگان سیاسی ژاپن به چین کنتوشی4 بخش دیگری از این اکسپو خواهد بود. بهرهگیری از بعضی رباتهای هوشمند یکی دیگر از تلاشهای بیسابقه ژاپنی ها برای این بخشهای پاویون ژاپن است و اما برای غیر مترقبهکردن اکسپو، منابع رسمی از دادن اطلاعات بیشتر در این مورد تا پیش از آغاز آن خودداری کردهاند. برای نخستین بار درتاریخ پاویون ژاپن به صورت مشترک توسط دولت، استانداری و شرکتهای خصوصی ژاپن اداره می شود و ژاپن تمام قدرت خود را برای رویداد شانگهای کنار هم گردآوری کرده است
  • راهی به سوی آینده پایدار (پاویون امارات متحده عربی)
    ماندانا یوسفی ترجمه: ماندانا یوسفی صفحه 82
    نورمن فاستر و شرکا طراحی پاویون امارات متحده در شانگهای چین را بهعهده گرفتند. شعار امارات متحده عربی در این پاویون «پویایی تغییرات» است. برای بازدیدکنندگان از این پاویون نمایش داده می شود که چگونه و با چه سرعتی زندگی سنتی ساکنان بیابان و آنانی که به صید مروارید یا شیوه های دیگر تجارت بومی و محلی اشتغال داشتند به منظور پیوستن به جامعهای بسیار مدرن در طول سالیانی نه چندان بسیار، بلکه به درازای چند دهه، تغییر کرده است. این پاویون یک تپه عظیم طلایی رنگ است که برای پرپایی آن تغییرات از فرم تپه های شنی درحال تغییر امارات متحدهعربی الهام گرفته شده است. این مجموعه با ارتفاع20متر، بالغ بر450 نفر ظرفیت دارد و با 6000 متر فضای نمایشگاهی یکی از بزرگترین پاویونهای موجود در اکسپو است. این پاویون برای پاسخگویی به هدف اصلی اکسپو یعنی موضوع «شهر بهتر، زندگی بهتر»، از اصول برنامهریزی شهرهای سنتی عرب الهام گرفته است. بازدیدکنندگان از این فضا نمادهایی از شهرهای سنتی عرب را تجربه میکنند که از ترکیب نوآوری های تکنولوژیک با عناصر سنتی فرهنگ عرب مانند استفاده از الگوها و پلانهای متراکم شهری، شهرهای کهن عربی برآمده است.
  • فضای دوستی در شهر علائم (پاویون کره)
    نسیم ایرانمنش ترجمه: نسیم ایرانمنش صفحه 87
    وزیر اقتصاد کره میگوید: «غرفه کره یکی از بزرگترین فضاهای اکسپو به علاوه شاهکاری برای ارائه فرهنگ، تاریخ شهرهایمان، سابقه تکنولوژی و آینده کره است». فضای اکسپو با چهار موضوع برگزیده _ فرهنگ، انسانیت، طبیعت و تکنولوژی _ شهرهای آینده کره را نشان خواهد داد. این فضا همچنین به بازدیدکنندگان این امکان را خواهد داد که آینده را در بهرهگیری از امکانات پیشرفته کره تجربه کنند.
    پاویونکره در Zone A در همسایگی تنگاتنگ پاویون ژاپن و پاویون عربستانسعودی و درنزدیکی، پاویون چین قرارگرفته است. زمین آن حدود6000 متر مربع مساحت دارد و یکی از بزرگترین قطعات در این مجموعه اکسپوی است. به سبب قرارگرفتن درکناره Zone A میتواند از منظره رودخانه هوانگپو و دورنمای شهر شانگهای بهره گیرد.
    با فرهنگ زمینی (چین) و فرهنگ دریایی (ژاپن) که شبه جزیره را احاطه کرده است، کره در ورود فرهنگ ها و تاثیرات جهانی که آمیزه های پیشرونده آن معرف جامعه معاصر کره است، نفوذپذیر شده است. با استفاده از «همگرایی» عنوان تم اصلی، پاویون کره یک آمیختگی از «علامت» (سمبل) و «فضا» است. علائم تبدیل به فضا شده و همزمان فضاها تبدیل به علائم میشوند.
  • هارمونی در شهرهای پایدار (پاویون کانادا)
    نیلوفر ایرانی شمیرانی ترجمه: نیلوفر ایرانی شمیرانی صفحه 93
    اکسپوی 2010، شانگهای، اولین اکسپو با موضوع زندگی شهری است. بیش از نیمی از جمعیت جهان در شهرها زندگی میکنند و اکسپوی 2010، کاوشی در زندگی شهری در قرن 21 خواهد بود.
    اکسپوی2010، تحت پرچمی با شعار «شهر بهتر، زندگی بهتر»، تمدن شهری را با تمام گستردگیاش نشان خواهد داد. در طول184 روز برگزاری شرکتکنندگان از جمله کشور کانادا تجربه توسعه شهری و توجه پیشرفته در مورد شهرها و نگرشهای قرن جدید به مکان زندگی انسان، سبک زندگی و شرایط کاری را مبادله خواهند کرد، و ضمن شرکت در سخنرانی ها برای جشن گرفتن یک جامعه دوستدار زندگی و توسعه پایدار انسانی و زندگی شهری موزون و هماهنگ خواهند شد.
  • زیستن میان زمین و آسمان (پاویون نیوزیلند)
    سحر احدی ترجمه: سحر احدی صفحه 97
    اخیرنیوزیلند، از1970 اساکا5 شروع شده و تا 1988بریسبان6 و1992سویل7، 1993 تاراجون کره8، 2005 آیچی ژاپن9 2005 ادامه یافته است. منافع بالقوه برای رشد صنعت گردشگری و نیز تجارت در اکسپوی2010 واضح است. اقتصاد چین، سالیانه بالغ بر10% رشد میکند و یک طبقه متوسط اجتماعی بالغ بر100 میلیون نفر را پدید میآورد. چین سومین و بزرگترین شریک تجاری نیوزیلند است، از این رو یک موافقت تجاری آزاد که با چین امضاء شده است، مشارکت این دو کشور را بدیهی ساخته است.
    پاویون نیوزیلند در اکسپوی 2010 شانگهای با مساحتی برابر با2000 مترمربع در نزدیکی پاویون چین، کشور میزبان، قرار گرفته است. ویژگی های شکلی پاویون و نیز بام سبز و موقعیت آن در مجاورت پاویون چین و معبر اصلی این پاویون را به خوبی متمایز کرده است.
    هدف این پاویون، ارائه تصویری از دیدگاه ملتی است که برای تبدیل شهرهایش بهمنظور تعادل پایدار با طبیعت، تلاش میکند؛ کشوری که زیبایی طبیعتش، الهام برگرفته از آن و همچنین بیان شیوه های زندگی است که به یاری طبیعت جریان می یابد و همگی در کنار هم وجود دارند و موجبات اقتصاد مدرن، مبتکرانه جهانی و تراز اول در دنیا را فراهم میآورند.
    از آنجا که انتظار میرود، نزدیک به70 میلیون نفر از اکسپوی2010 شانگهای بازدید داشته باشند، این رخداد با توجه به اهمیت روابط دو جانبه نیوزیلند با چین یک موقعیت عالی برای معرفی این کشورخواهد بود.
  • شهر شکوفا (پاویون لیتوانی)
    راضیه دوستی ترجمه: راضیه دوستی صفحه 100
    اگر قرن نوزدهم را «عصر صنعتی»، قرن بیستم را «قرن اطلاعات» و قرن بیست و یکم را «عصر ژن زنده» در نظر بگیریم، درونمایه پاویون لیتوانی در اکسپوی 2010 شانگهای، دورنمای شگرف عام بشر را پیشگویی میکند. پاویون لیتوانی نمایش دنیا طبیعی و جامعه انسانی را بهعنوان موضوع اصلی اکسپو به تصویر میکشد.
    این اولین بار است که لیتوانی در اکسپو بهعنوان یک کشور مستقل شرکت کردهاست. پاویون این کشور کوچک اروپایی در اکسپوی شانگهای2010 فضایی معادل یک مدل استاندارد یعنی 304 مترمربع را در برمیگیرد.
    کشور لیتوانی موضوع نمایشگاه آیچی1 را به وسیله طراحی منحصر به فرد به نمایش میگذارد. در طراحی این پاویون با شعار «شهر شکوفا» طراحان سعی دارند رابطه هماهنگ بین مردم و محیط را به نمایش درآورند.
    لیتوانیایی ها نشان خواهند داد که چگونه بهخوبی با طبیعت تعامل دارند و رویکرد دوستانهای نسبت به طبیعت اتخاذ میکنند. همچنین این اکسپو نمایش توسعه این کشور بهعنوان یک مرکز فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در منطقه دریای بالتیک است.
  • راهکاری برای استفاده بهینه از زمین در توسعه شهری
    امیرحسین هاشمی ترجمه: امیرحسین هاشمی صفحه 102
    نشریه تخصصی لارکا1 که عرصهای برای مطرح شدن تازه های طرحهای معماری است مقالهای درخصوص اکسپوی 2015 در میلان ایتالیا و ویژگی های آن به چاپ رسانده که ترجمه آن به پیوست آمده است. این مقاله در واقع نگاهی آرمانی به چشم انداز آینده توسعه شهری در ایتالیا دارد که بر اساس آن میتوان زمینهایی در شهر صنعتی میلان برای کاربری کشاورزی هماهنگ با طبیعت و محیط زیست و در مجموع فضای بهتر و راحتتری را برای شهروندان فراهم کرد.
    به علت وجود بیش از 16 میلیون متر مربع فضای سبز، تقریبا معادل7/12 متر مربع به ازای هر نفر، هماکنون میلان بهخوبی در چهارچوب اروپا قرارگرفته است. این شهر در روحیه جمعی ساکنانش دارای شبکه مناسب و فضاهای باز بزرگ و باکیفیت به نظر نمیآید. این مسئله به این خاطر است که فضای سبز میلان، متشکل از زمینهایی ناهموار است که با هم ارتباط ندارند و معمولا دسترسی به آنها دشوار است. با ایجاد یک ساختار جدید در بخشهای عمومی شهر که مستقیما به سیستمهای زیستمحیطی اصلی منطقه شهری وصل شده و متشکل است از فضاهای باز و سبز، تاسیسات زیربنایی جدید(از جمله امکانات دوچرخهسواری) و خدمات زیاد، «طرح کنترل اقلیمی» قصد دارد طراحی استراتژیک تمام این عناصر مختلف حاضر در صحنه را بهبود دهد. پروژه مقدماتی با تمرکز بر ایجاد یک کالبد زیستمحیطی یکدست آغاز شد (با مشخصکردن «حوزه های تغییر» و کانونهای زلزله) که قابلیت اتصال نظاممند منابع فضای سبز موجود و جدید را داشت، مانند پارکهای داخل شهر، زمینهای کشاورزی، میدانها، باغها، بلوارها و جنگلها. این شبکه زیستمحیطی، از موقعیتهایی مهم جهت تغییرات شهری استفاده خواهد کرد (ایستگاه های قطار، زمینهای رهاشده، ایجاد کاربری مجدد برای مکانهای معین) تا شبکهی همگانی شهر را دگرگون کند، حتی بهرهگیری از منابع مالی خصوصی به عنوان بخشی از طراحی مناسب فضاهای باز. طراحی و توسعه سیستمهای زیستمحیطی یکپارچهای که در هم بافته شده اند (از شهر به کشور و برعکس)، بدون از دست دادن هرگونه پیچیدگی فضای سبز طبیعی، به معنای تجسم یک شهر با تنوع زیستی بالا و طبیعت تکمیلی نیز هست؛ و بیش از همه اینها به معنای بازگشت به نوعی «حس» شهری است که پیرامون یک فرهنگ بسیار امروزی برای فضاهای همگانی طراحی شده است.
  • زیبایی های معماری ایران: گنبد سلطانیه شکوه معماری ایلخانی
    حسین سلطان زاده صفحه 105
    یکی از مهمترین بناهای باقی مانده از دوره ایلخانی در ایران آرامگاه سلطان محمد خدابنده در سلطانیه است که برای شناخت معماری ایرانی در این دوره بسیار اهمیت دارد، زیرا در این دوره پس از وقفهای که در پی حمله مغول به ایران در فرآیند توسعه هنرها و معماری پیش آمد، بسیاری از هنرها و معماری به سبب توجه بسیاری از اندیشمندان ایرانی مانند خواجهرشیدالدین فضل الله دوباره رونق گرفت و هنرمندان ایرانی آثار ارزشمندی خلق کردند که سلطانیه یکی از نمونه های شاخص آن به شمار میآید. هدف از انجام این بررسی از یک سو شناخت و معرفی یکی از آثار مهم باقی مانده از دوره ایلخانی است که در برخی زمینه ها میتوان آن را اثری جهانی نیز به شمار آورد، و از سوی دیگر توجه به چگونگی شکلگیری مجتمعهای آرامگاهی متعلق به پادشاهان و حکام در فرایند تاریخی شکلگیری مزارها در ایران است. پرسش اصلی این است که خاستگاه شکلگیری آرامگاه ها کجا بوده و شکل گنبد چرا و چگونه مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نخستین این بررسی، نشان میدهد که طراحی و ساخت چنین آرامگاه هایی در بین اقوام مغول معمول نبوده و شکل این مجموعه ریشه در شکل آرامگاه های پیشین ایرانی مانند آرامگاه امیراسماعیل سامانی در بخارا دارد و به نظر میرسد که اندیشه ساخت این مجموعه از آرامگاه غازانخان، برادراولجایتو، گرفته شده بود.